Barabás Éva: Szilvás gombóc
Kabátot akart a szilva.
Tudta, ez neki sincs tiltva.
Töprengett, hol vegyen,
hogy szép és jó legyen?
Hopp, megvan! - gondolta,
S bebújt egy gombócba.
Hozzávalók: 1.5 kg krumpli, 75 dkg liszt, 1 csipet só, 25 közepes db szilva, 2 ek cukor (ízlés szerint), fahéj ízlés szerint, 5 ek zsír (púpozott), zsemlemorzsa
A krumplit megpucolom, kockára vágom és megfőzöm. Morzsát megpirítom. Ha a krumpli megfőtt összetöröm, hagyom hűlni. Nagy fazékban vizet forralok. A felezett szilvát ízesítem a cukorral és fahéjjal. A krumpliból, lisztből tésztát gyúrok, kinyújtom, feldarabolom (kb 8X8cm kockákra) és megtöltöm a szilvákkal, kigombócozom és a lobogó vízben megfőzöm. Néha kicsit meg kell piszkálni mert hajlamos letapadni a fazék aljára, ha feljött egyből átdobálom a morzsába, meghempergetem és kész is.
