Régen Nagyi sütött ilyet, imádtam. Aztán Ő elment és magamnak kellett megsütnöm. Először féltem, hogy nem olyan lesz, mint emlékeimben. Néha Anya is csinál, de messze vagyunk egymástól, így csak képeken dicsekedünk egymásnak mit sütöttünk. Amikor először csináltam, kiderült, hogy Férjemnek is vannak ehhez kapcsolódó szép emlékei, így gyakran készül ez a finom, nem fogyózóknak való kalácsféle.
Tészta:
50dkg liszt
5dkg margarin (olvasztva)
2 tojás sárgája
3dkg cukor
2dkg élesztő
1,5 dl tej (langyos)
egy csipet só
Az élesztőt felfuttatom, majd lágy tésztát dagasztok, hagyom kelni fél órán át.
Krém:
15 dkg puha margarin
13 dkg cukor
vaniliáscukor
citrom héja
mazsola
A krémhez valókat habosra keverem.
A tésztát kinyújtom, megkenem a krémmel, majd feltekerem. Kb 6cm darabokra vágom, majd kivajazott becukrozott lábasba pakolom őket (mint a kakaós csigát). Kicsit hagyom kelni, majd sütőben megsütöm.
Mikor majdnem kész meglocsolom langyos 1dl tej és 8dkg cukor+vaniliáscukor keverékével.