A legkedvencebb kelt tésztás finomság.
Tésztához
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
7 dkg vaj (olvasztott)
3 dl tej
1 púpozott ek cukor
2 db tojássárgája
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
A tejben az élesztőt cukorral felfuttatom majd minden hozzávalóból kidagasztom a tésztát. Meleg helyen duplájára kelesztem. Ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom pogácsaszaggatóval.
Szóráshoz
30 dkg dió (darált)
15 dkg cukor (ízlés szerint)
10 dkg vaj
A kiszaggatott galuskákat olvasztott vajban majd a cukros dióban megforgatom és kivajazott kapcsos tortaformában (vagy tepsiben) egymásra pakolom. 180fokos sütőben megsütöm.
Sodóhoz (ha nem csalok főzős pudingporral)
7 dl tej
4 db tojássárgája
1 db vanília (kikapart magja)
6 dkg cukor
1 púpozott ek finomliszt
A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforralom. Egy másik lábasban kikeverem a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzöm. (nem puding keményre)
Ha csalok: 6dl tejből egy zacskó pudingból és 5 ek cukorból főzöm meg.