Sosem mertem nekiállni. Idén találtam egy jó kis receptet, fincsi roppanós, bár a rágcsálás végére kicsit fogba ragadós, de jó ez így. Kicsit olyan az állaga, mint a törökméznek :)
Eredeti recept itt.
Először ha nincs, szerezz be egy nagyobb fém tálat, amiben a habot felverheted ;)
Tegyél oda egy nagy lábasban vizet forrni később a vízgözfeletti mutatványhoz.
Ezek után ess neki az eredeti receptnek, így nem lesz katasztrófa sújtotta övezet a konyhából.
Szóval a hozzávalók:
4 tojás fehérje (előtte nap csinálj fánkot, ahhoz pont a 4 sárgája kell ;) )
36dkg porcukor
1dl víz
ételfesték (a folyékony olcsó bőven jó)
Gyújtsd be a sütőt a legkisebb fokozatra, kb 60fokra, és 2 (nekem 3) tepsit bélelj ki sütőpapírral.
Az 1dl vizet a porcukor felével tedd fel főni, cukorszirup lesz, akkor jó ha nagy buborékok keletkeznek, a tűzről vedd le ha kész és tegyél bele ételszínezéket.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá kell verni a maradék porcukorral, amit szitálj át. A kemény habhoz vékony sugárban csurgasd hozzá a festékes cukorszirupot (én közben alacsonyabbra vettem a habverőt), aztán ezt tedd a vízgőz fölé, miközben még mindig alacsonyan megy a habverő. Addig kell így "főzni", míg olyan nem lesz mint a borotvahab (tapizd, érezni fogod).
Csillagcsöves nyomózsákkal formázd, majd tedd a sütőbe száradni, a sütőajtót támaszd ki egy fakanállal (!). Az eredeti recept szerint 100perc, nos nekem egy egész nap. Tipp: nyomj kis pöttyöket is, azokkal menet közben tudod kóstolgatni, hogy jól megszáradtak e már. Akkor jó, ha simán lejön a sőtőpapírról, ha kell fordítsd meg őket ;)